Menu
header photo

Yuwicare Medisch pedicure & Thaise voetenreflexzone massage Ede

Klinkenbergerweg 7 Ede The Netherlands

13-01-2022 

 

De pedicure tijdens de lockdown: wat mag wel en wat niet?

De nieuwe maatregelen zorgen voor zowel opluchting als verwarring bij ProVoet-leden. Want, zo vragen pedicures zich af: wat mag ik nu wel behandelen en wat niet? De pedicureberoepsgroep valt onder de niet-medische contactberoepen. Officieel moet de branche dus de deuren sluiten tot 14 januari 2022. Maar behandelingen vanuit de Wkkgz gaan 'gewoon' door.

We zetten alles duidelijk op een rij. Onderstaande informatie geldt voor zowel de pedicure als medisch pedicure:

Subsidie toegekend

Hoe zit het nu precies en wat zeg ik tegen mijn cliënten?

  • De pedicurebranche valt officieel onder de niet-medische contactberoepen en zit op slot tot 14 januari 2022;
  • Behandelingen die vallen onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) mogen wél plaatsvinden;
  • Communiceer dus niet naar je cliënten dat je 'gewoon open bent', maar kijk kritisch naar je cliëntenbestand. Neem je verantwoordelijkheid en behandel alleen voetzorg die valt onder de Wkkgz.

Pedicurebehandelingen vanuit de Wkkgz: hoe moet ik dat zien?

  • De Z van 'Zorg' in de Wkkgz, is allesbepalend: tot 14 januari 2022 verricht je alleen medische voetzorg;
  • Behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness zijn niet toegestaan. Gezonde voeten van fitte mensen die geen hulp nodig hebben kunnen wachten;
  • Heb je ondanks de inspanningen van ProVoet niks meegekregen van de Wkkgz? Dit is het moment om je goed in te lezen! Je moet goed weten wat de Wkkgz voor jou als pedicure inhoudt en waar je aan moet voldoen. Dit is je eigen verantwoordelijkheid! Lees hier meer over de Wkkgz. Of doe de Wkkgz zelftest. Bovendien is de Wkkgz opgenomen in onze Beroepscode.
  • In de Wkkgz zelftest wordt het pedicurevak genoemd. Er staat dat je niet aan de verplichtingen uit de Wkkgz hoeft te voldoen als je uitsluitend pedicurebehandelingen verricht, voor zover er geen sprake is van een medische pedicurebehandeling.

Ingewikkeld geformuleerd. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

  • In de zelftest van de Wkkgz wordt gesproken over 'Medische pedicurebehandelingen'. Deze benaming staat volledig los van de termen pedicure en medisch pedicure die we bij ProVoet kennen. Medische pedicurebehandelingen vanuit de Wkkgz mogen dus door álle pedicures worden verricht.
    Daarnaast gaan 'medische pedicurebehandelingen' verder dan alleen 'medisch noodzakelijk', zoals het nu enigszins ongelukkig staat vermeld op de website van de Rijksoverheid. De huidige situatie is namelijk gewijzigd ten opzichte van de lockdown van vorige winter, toen er nog niet werd behandeld vanuit de Wkkgz. We werkten toen met wegingskaders en behandelden strikt medisch noodzakelijk.

Oké. Net als tijdens vorige lockdown behandel ik dus medisch noodzakelijk, maar kennelijk mag ik door de Wkkgz meer. Hoe zit dit?

  • Je valt onder de Wkkgz als je handelingen verricht als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). Met andere woorden: de cliënten die je behandelt krijgen voor de voetzorg een vergoeding vanuit de Wlz of de Zvw;
  • Je valt onder de Wkkgz indien je als medisch pedicure óf pedicure medische voetzorg uitvoert; 
  • Je valt onder de Wkkgz als individuele cliënten een aanmerkelijke kans op schade lopen ten gevolge van de behandeling, door het gebruik van apparatuur / instrumentarium.

Dit vind ik nog te vaag, ik wil graag voorbeelden in duidelijke taal! Wat mag ik nou wel?

  • Wat wél mag: je mag behandelen als er sprake is van huid- en/of nagelaandoeningen. Bijvoorbeeld het verwijderen van overmatig eelt, likdoorns, kloven, ingroeiende nagels, traumanagels en/of hypertrofische nagels. Specialistische technieken zijn gedurende de lockdown toegestaan als ze tot bevordering van genezing dienen (en dus niet als ze worden ingezet voor uiterlijke verzorging);
  • Uiteraard zijn behandelingen van risicovoeten* (door een medisch pedicure) toegestaan. Ook pedicurebehandelingen bij personen met risicovoeten met een Wlz (of Wmo)-indicatie mogen plaatsvinden;
  • Gecontracteerde voetzorg.

En wat mag zeker niet tijdens de lockdown?

  • Behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness, zoals bijvoorbeeld het gebruik van gel- en/of nagellak, massage, scrub en/of voetmaskers, vallen niet onder de Wkkgz;
  • Behandelingen van gezonde voeten van fitte mensen die geen hulp nodig hebben.

Voorbeelden

Voorbeeld Anamnese Behandelen ja of nee?
Mevrouw JanssenGeen achterliggende aandoening wel pijnlijke likdoorns en kloven.Ja
Mevrouw de WitGeen achterliggende aandoening, komt om gezonde nagels te laten knippen.Nee
Meneer BakkerNeurologische aandoening, verdikte nagels.Ja

Mevrouw Pietersen

Diabetes mellitus, één kleine eeltplek.Ja
Meneer de GrootGeen achterliggende aandoening, droog eelt op de hielen dat geen problemen geeft. Nee

Mag ik ook na 17.00 uur medische voetzorg verlenen?
Ja. Er geldt geen sluitingstijd. 

Ik kies ervoor om helemaal niet te behandelen tijdens de lockdown
Indien je als pedicure of medisch pedicure besluit om geen werkzaamheden uit te voeren tijdens de harde lockdown, dan zorg je voor waarneming zodat de continuïteit van de behandeling niet in gevaar komt. De behandeling kan worden overgenomen door een collega-pedicure of, bij gecontracteerde voetzorg, door de podotherapeut.

Waarom is het zo belangrijk dat pedicurebehandelingen doorgaan tijdens de lockdown? 
Het belangrijkste uitgangspunt van 'behandelen tijdens de lockdown' is dat door het verlenen van medische voetzorg complicaties bij de cliënt kunnen worden voorkomen, waardoor de eerste- en tweedelijnszorg niet extra worden belast. En natuurlijk dragen wij bij aan de algehele mobiliteit van de samenleving.

*Risicovoeten
Kom je de zogenaamde risicovoeten tegen bij het behandelen van medische voetzorg? De behandeling van risicovoeten behoort niet tot de competenties van de pedicure, maar gebeurt door een medisch pedicure. Dat was ook voor de coronacrisis al het geval en is terug te lezen in de beroepscompetentieprofielen.

We spreken van risicovoeten indien er op het moment dat de pedicurebehandeling wordt gegeven, sprake is van:

  • wondgenezingsproblematiek
  • en/of bloedstollingsstoornis
  • en/of een verstoorde immuniteit
  • en/of een onderliggende aandoening/ziekte

waardoor er gevoelsstoornissen en/of complicaties aan de huid, nagels, en stand van de voeten aanwezig zijn, of er en verhoogd risico is op het ontstaan hiervan.

 

Brons: Provoet

 

 

 

06-11-2021

 

 

Mondmasker cliënten opnieuw verplicht

Vanaf 6 november 2021 geldt opnieuw de mondkapjesplicht bij cliënten van pedicures en medisch pedicures. Ook adviseert het kabinet dringend om weer anderhalve meter afstand te houden. Tijdens de persconferentie van 2 november 2021 maakten Rutte en De Jonge een aantal maatregelen bekend die het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames moeten terugdringen. 

Op 28 september jl. communiceerde ProVoet dat de covid-19 protocollen niet langer van kracht zijn. Deze situatie blijft ongewijzigd, ook na 6 november. Het bedrijfshandboek voor de pedicure en medisch pedicure blijft leidend.

Werk je toch liever, gedeeltelijk of volledig, volgens de covid-19 protocollen? Ook deze keuze begrijpen wij natuurlijk volkomen in deze tijd. (de aangepaste protocollen vind je hier)

De nieuwe maatregelen voor pedicures en medisch pedicures, geldig vanaf 6 november:

  • Mondmaskerplicht cliënten tijdens totale cliëntcontact (dus niet alleen tijdens de behandeling);
  • Houd anderhalve meter afstand (dringend overheidsadvies).

Let op:

  • Er geldt geen registratieplicht;
  • Er is geen coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig;
  • De gezondheidscheck (zes vragen uit de covid-19 protocollen) is niet noodzakelijk.

Natuurlijk is het verstandig om extra hygiënisch te werken:

  • Was je handen vaak;
  • Hoest en nies in je elleboog; 
  • Schud geen handen;
  • Zorg voor voldoende frisse lucht;
  • Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen.

 

22-10-2021

 

        Omdat ik op 19 juli 2021naar Ede terug gekomen ben, heb ik de goede en lieve reacties    gekregen van klanten in Ede. Daarom geef ik korting van 20% op 1st behandeling.
Bedankt dat u Yuwicare niet vergeten bent!
 
 

                                

 

 

 

01-10- 2020   

 

Advies: laat cliënt een mondmasker dragen           

"Voor contactberoepen is het advies dat zowel de dienstverlener als de cliënt een mondkapje dragen." Dat zei Mark Rutte op woensdag 30 september in het Kamerdebat na een Kamerbrede oproep. Het gaat om een 'dringend advies' dat per direct geldt. De exacte details worden nog uitgewerkt.

In de huidige Covid-19 protocollen van ProVoet  staat hierover het volgende:

Geef cliënt (eventueel) een mondmasker als de 1,5 meter afstand niet in acht kan worden genomen en er geen andere vorm van bescherming aanwezig is zoals een scherm tussen cliënt en behandelaar.

Vooruitlopend op mogelijke wijzigingen in onze covid-19 protocollen adviseren wij vanaf heden om de cliënt te allen tijde een mondmasker te laten dragen.

In eerste instantie adviseren wij om de verantwoordelijkheid tot het meebrengen van een mondmasker bij de cliënt zélf neer te leggen. Cliënten hoeven niet het type IIR te dragen en daarbij is er nog steeds sprake van schaarste en hoge inkoopprijzen. Heeft de cliënt toch geen mondmasker bij zich? Dan doe je er verstandig aan om er, eventueel tegen een vergoeding, één te verstrekken. Communiceer voorafgaande aan de afspraak dat je een mondmaskerplicht hanteert, zodat er geen onduidelijkheid over kan ontstaan.

Of wij onze protocollen verder aanscherpen hangt af van 20 oktober aanstaande, waarop de huidige, landelijke maatregelen aflopen.